Αυτοκίνητα και Περιβάλλον: Πώς μπορούμε να μειώσουμε τους ρύπους

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί σταθερά όλο και περισσότερο κόσμο. Πλέον, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για τις δραστηριότητές μας λαμβάνουν υπόψη την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και δικαίως, καθώς ο εκπεμπόμενος άνθρακας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη με ανησυχητική ταχύτητα. Η κλιματική αλλαγή και τα αυτοκίνητα συνδέονται. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη ή ντίζελ, όπως άλλωστε οι περισσότεροι, γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε τον κινητήρα, προσθέτετε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν τρόποι μείωσης του αντίκτυπού σας στο περιβάλλον.

Τα καλά νέα είναι ότι κράτη και κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, αλλάζοντας τον τρόπο που ταξιδεύουμε και τα οχήματα που οδηγούμε. Ως μέρος του σχεδίου για μηδενικό άθροισμα εκπομπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να αποσύρει τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Ο στόχος είναι όλα τα οχήματα να είναι ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2050. Μέχρι τότε, προβλέπεται ότι το 70% των αυτοκινήτων παγκοσμίως θα είναι ηλεκτρικά, ενώ θα είναι διαθέσιμοι τουλάχιστον 16 εκατομμύρια σταθμοί γρήγορης και εύκολης φόρτισης.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και για το πώς εσείς μπορείτε να μειώσετε το δικό σας αποτύπωμα άνθρακα, αλλάζοντας τον τρόπο που οδηγείτε, ό,τι τύπου αυτοκίνητο κι αν έχετε.

Τα αυτοκίνητα εκπέμπουν περισσότερο CO2 από κάθε άλλο μέσο μεταφοράς

Το 2020, πάνω από το  95% των αυτοκινήτων παγκοσμίως είναι βενζινοκίνητα ή ντιζελοκίνητα. Ο κλάδος των μεταφορών συνολικά είναι μεγάλη πηγή αερίων του θερμοκηπίου. Τα αυτοκίνητα είναι το πλέον ρυπογόνο μηχανοκίνητο μέσο μεταφοράς. Για την ακρίβεια, στα αυτοκίνητα αποδίδεται το 41% των 7,3 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 που εξέπεμψαν όλα τα μέσα μεταφοράς παγκοσμίως το 2020. Είναι εμφανές ότι η κλιματική αλλαγή και τα αυτοκίνητα συνδέονται.

Πόσο CO2 εκπέμπει ένα αυτοκίνητο;

Παρά τις ολοένα μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, τα περισσότερα αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους το 2022 είχαν κινητήρα βενζίνης (38,5%) ή ντίζελ (17,3%), συμβάλλοντας σημαντικά στις υψηλές εκπομπές COτης ηπείρου. Στη διάρκεια της ζωής του, ένα μεσαίου μεγέθους οικογενειακό αυτοκίνητο που κινείται με ορυκτά καύσιμα παράγει περίπου 24 τόνους CO2. Όσο μεγαλύτερο το όχημα, τόσο μεγαλύτερες οι εκπομπές. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, σκεφτείτε ότι θα χρειαζόταν να μεγαλώσουν 1.200 δέντρα για έναν ολόκληρο χρόνο για να αντισταθμιστούν αυτές οι εκπομπές.5

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα (ΗΟ) μηδενικών εκπομπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει να απαγορευτεί η πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Το 2019, τα ηλεκτροκίνητα αποτέλεσαν το 2,5% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων. Το 2020, το ποσοστό αυξήθηκε στο 4,2%. Παρότι οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα είναι περισσότερες από εκείνες των αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ σε λίγα χρόνια. Έτσι, πολλοί κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων οι Jaguar, Volvo, Lotus, Ford και Volkswagen, ήδη προχωρούν σε ένα αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο μέλλον σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.

Πώς θα μειώσετε τις εκπομπές του αυτοκινήτου σας

Η αντικατάσταση ενός βενζινοκίνητου ή ντιζελοκίνητου αυτοκίνητου με ένα υβριδικό ή αποκλειστικά ηλεκτρικό όχημα μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2. Όλοι, όμως, μπορούμε να μειώσουμε το ατομικό αποτύπωμα άνθρακα αλλάζοντας τον τρόπο που οδηγούμε, ό,τι  αυτοκίνητο κι αν έχουμε.

Όσο πιο ελαφρύ είναι ένα όχημα, τόσο πιο οικονομικά κινείται. Αφαιρέστε κάθε περιττό βάρος (π.χ. μπαγκαζιέρες και μπάρες οροφής που δεν χρειάζεστε) πριν από κάθε ταξίδι. Φροντίστε τα ελαστικά να έχουν τη σωστή πίεση, για να εξοικονομείτε καύσιμα. Επίσης, προγραμματίστε από νωρίς το ταξίδι σας, ώστε να αποφύγετε τα σημεία με κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οικονομία καυσίμου μπορείτε επίσης να επιτύχετε αποφεύγοντας το αχρείαστο φρενάρισμα και οδηγώντας με μικρότερη ταχύτητα. Η οδήγηση με 110 km/h καταναλώνει 9% περισσότερο καύσιμο από την οδήγηση με 95 km/h και 15% περισσότερο από την οδήγηση με 80 km/h. Αν οδηγείτε με 130 km/h, καίτε 25% περισσότερο καύσιμο σε σύγκριση με τα 110 km/h. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *