Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του οικονομικού σας προγραμματισμού και τον περιορισμό των δαπανών. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μεριμνήσετε εγκαίρως, ώστε οι πιο σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα  να μη φουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι είναι εύκολη και προσιτή ιδιαίτερα εάν αξιοποιήσετε έξυπνες τεχνολογίες για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης χωρίς να κρυώσετε. 

Περισσότερο από το μισό ποσό των λογαριασμών ενέργειας ενός σπιτιού προέρχεται από τη θέρμανση των χώρων και του νερού. Αν εγκαταστήσετε ένα έξυπνο σύστημα θέρμανσης, μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα ενέργειας έως και 25%. Ένα τέτοιο σύστημα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι καθώς σας δείχνει πότε χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια και πόσο κοστίζει. Χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή, μπορείτε να ρυθμίζετε τον θερμοστάτη όπου κι αν βρίσκεστε, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για αρχή, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια δωρεάν εφαρμογή όπως: την Hive  ή τη Nest.

Κοστοβόρες συσκευές και καινοτόμες λύσεις

Ο φωτισμός αποτελεί περίπου το 15% ενός μέσου λογαριασμού ρεύματος και μπορεί να μειωθεί εύκολα. Θα μπορούσατε να αλλάξετε τους τωρινούς λαμπτήρες σας με LED. Παρότι είναι πιο ακριβοί από τους κοινούς λαμπτήρες, θα σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα, διότι καταναλώνουν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Πολλές ηλεκτρικές συσκευές, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και εκτυπωτές, καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν έξυπνα πολύπριζα, που διακόπτουν τη ροή ενέργειας προς τις συσκευές όταν εντοπίσουν ότι δεν βρίσκονται σε χρήση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και να μειώσει τους λογαριασμούς σας κατά 5% με 10%.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *