Οικονομική ανακαίνιση σπιτιού χωρίς τεχνικούς

Είναι τόσο ωραίο να φτιάχνει κανείς πράγματα μόνος του! Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο νιώθει περηφάνια για το δημιούργημά του, αλλά επίσης εξοικονομεί και χρήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε κατασκευές με άρτιο αποτέλεσμα και χωρίς πολλά έξοδα. Δείτε πώς μπορείτε  να ανακαινίζετε χωρίς να χρειαστείτε συνεργεία και τεχνικούς.

Επαναχρησιμοποιήστε, επισκευάστε, εξοικονομήστε!

Κατ’ αρχάς, αποφύγετε να πληρώσετε μια περιουσία για υλικά. Αναζητήστε στο διαδίκτυο δημοπρασίες μεταχειρισμένων και παλιών ειδών. Αντί να καταλήξουν στη χωματερή, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε ως πρώτες ύλες. Αν χρειάζεστε φθηνή ξυλεία, επισκεφθείτε μια μάντρα με ξύλα. Εκεί θα βρείτε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες του καταστήματος λιανικής. Αν αναζητάτε οικιακά είδη, ρίξτε μια ματιά σε ένα παλαιοπωλείο. Ίσως βρείτε πολύ καλά κομμάτια, που μπορείτε να επισκευάσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε ή να αξιοποιήσετε ως διακοσμητικά.

Εξοπλιστείτε 

Αν δεν σκοπεύετε να ασχοληθείτε συστηματικά με τις ιδιοκατασκευές (γνωστές και ως «DIY»), αποφύγετε να αγοράσετε καινούργια εργαλεία. Δεν αξίζει να αγοράσετε ολόκληρο αλυσοπρίονο αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε μόνο μία ή δύο φορές. Αντ’ αυτού, εξοικονομήστε χρήματα ενοικιάζοντας όσα εργαλεία σάς λείπουν. Αν δεν βρίσκετε υπηρεσία ενοικίασης στην περιοχή σας, ίσως θα μπορούσατε να δανειστείτε από έναν φίλο σας.

Μην αναλάβετε πάρα πολλά 

Αν δεν έχετε πείρα, μην καταπιαστείτε με πολύπλοκα έργα. Αν τα βρείτε σκούρα και χρειαστεί να καλέσετε επαγγελματίες για να σώσουν την κατάσταση, ίσως τελικά σας κοστίσει ακριβότερα από ό,τι αν παίρνατε τεχνίτες εξαρχής. Ξεκινήστε από απλά έργα, κατάλληλα για αρχάριους όπως: 

  • Τοποθέτηση πλακιδίων στο πάτωμα
  • Τοποθέτηση ξύλινου πατώματος
  • Βάψιμο τοίχων  
  • Επιδιόρθωση διαρροών σε βρύσες
  • Ανανέωση μόνωσης μπάνιου 

Επιλέγοντας απλά και εύκολα έργα, διακινδυνεύετε λιγότερο να αποτύχετε, ενώ παράλληλα γλιτώνετε κόπο, χρόνο και χρήμα. Για να ανανεώσετε την εμφάνιση και την αίσθηση ενός δωματίου, ίσως αρκεί να του περάσετε ένα χέρι χρώμα και να αλλάξετε τον φωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε σκεφτεί καλά τι ακριβώς θα κάνετε πριν πιάσετε στα χέρια σας το σφυρί! Το YouTube είναι εξαιρετική πηγή ιδεών και έμπνευσης, και κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ένα βίντεο που εξηγεί πώς ακριβώς να κάνετε αυτό που έχετε σκεφτεί.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *